Majaoja-palkinto ”maan ja veden hiljaisten” puolustaja Anni Kytömäelle

Vuoden 2021 Majaoja-palkinto, suuruudeltaan 15 000 euroa myönnetään kirjailija, luontokartoittaja Anni Kytömäelle hänen taiteellisista ansioistaan kirjailijana ja kauaskantoisesta työstään niin luonnon monimuotoisuuden kuin ihmisluonnon vaalijana.

Hämeenkyröläinen kirjailija Anni Kytömäki (s. 1980) on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla, soilla ja sammalmetsissä, kuuntelee tuulta ja etsii polkuja tarinoihin, jotka saattoivat olla totta.

Kytömäki on julkaissut kolme palkittua, erinomaisen vastanoton saanutta romaania. Hänen kolmas teoksensa Margarita (Gummerus, 2020) sai vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Teoksensa Kytömäki on omistanut maan ja veden hiljaisille – niille, jotka yhteiskunnassa ja ekokriisissä ovat vaarassa jäädä jalkoihin. Hän korostaa, että maailmassa on yhä tilaa ihmisluonteiden ja luonnon kaikkinaiselle kirjolle.

Kytömäen romaaneissa ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Lisäksi hän haluaa teoksissaan ja työssään luontokartoittajana puolustaa tarkkailijaluonteita eli introvertteja ihmisiä. 

Margaritassa ihmispäähenkilö ja eläinpäähenkilö, jokihelmisimpukka (Margaritifera 
margaritifera), rinnastuvat toisiinsa: kumpikin tarvitsee kuoren pystyäkseen elämään. 

Anni Kytömäki toteuttaa taiteellisessa työssään taiteen ehkä tärkeintä tehtävää, ponnisteluja paremman tulevaisuuden hyväksi.

Majaoja-säätiön palkinnon ovat aikaisemmin saaneet kuvataiteilija Tuula Lehtinen,
AHAA-teatteri, näyttelijä Kati Outinen ja poikakuoro Pirkanpojat.
Säätiön hallituksen puheenjohtajan Maija Ikosen mielestä kirjailija Anni
Kytömäen valinta palkinnon saajaksi jatkaa edelleen säätiön toiminnan
ennakkoluulottomuutta ja monialaisuutta.Ajankohtaista