Menneet kilpailut


Näytelmäkirjoituskilpailu kesäteatteriteksteille 2022
Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2019
Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2019
Majaoja-liedkilpailu 2018
Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2015
Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2012
Sävellyskilpailu 2009
Kirjoituskilpailu 2006
Lastennäytelmien kirjoituskilpailu 2002

Näytelmäkirjoituskilpailu kesäteatteriteksteille 2022

Majaoja-säätiö julisti uusien kesäteatterinäytelmien kirjoituskilpailun ennen julkaisemattomille teksteille. Majaoja-säätiön kesäteatterinäytelmien kirjoituskilpailun voittajat julkistettiin 28.11.2022. Jaetun 1. palkinnon, 4500 euroa, voittivat Emmi Kauppinen näytelmällään Hukassa ja Antti Viitamäki näytelmällään Rajakylärapsodia.

Näytelmässä oli mahdollista käyttää myös musiikkia. Kilpailu oli avoin kaikille. Kilpailuilmoittautuminen päättyi 31.7.2022. Tuomareina toimivat Hanna Suutela, Antti Lattu, Sirkku Peltola ja Yrjö Juhani Renvall. Majaoja-säätiön hallitus valitsi palkittavat tuomariston esityksen mukaan. Tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajalla. Majaoja-säätiö tulee tukemaan jommankumman voittajanäytelmän esittämistä 2025 mennessä. Valittu teatteri päättää esitettävän näytelmän.

Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2019

Majaoja-lyömäsoitinkilpailu järjestettiin 2.-5.10.2019. Siirry kilpailun sivuille

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2019

Vuoden 2019 Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin keskiviikkona 15. toukokuuta pääkirjasto Metsossa. Tampereen kaupunginkirjaston jo 68. kerran järjestämässä kilpailussa oli kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Majaoja-säätiöltä saadun lahjoituksen ansiosta kilpailussa jaettiin tänä vuonna totuttua suuremmat rahapalkinnot: molempien sarjojen voittajat palkittiin 2 000 eurolla ja toinen ja kolmas 1500 eurolla. Lisäksi jaettiin kunniamainintoja. Pirkanmaan kirjoituskilpailussa jaetaan tänä vuonna peräti kuusi rahapalkintoa. Korkeatasoisessa kilpailussa proosasarjan voiton vei lempääläläinen Jenni Joru ja lyriikkasarjan tamperelainen Katriina Mujunen.

Kilpailutöitä saapui tänä vuonna runsaasti, yhteensä 331. Proosasarjaan tekstejä tuli 198 ja lyriikkasarjaan 133. Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Katja Kaukonen, runoilija Arto Lappi, yliopistonlehtori Hanna Samola ja kirjailija Asko Jaakonaho.

Proosassa liikuttiin urbaaniarjessa Pirkanmaalla

Tämänvuotisen proosasarjan tasoa tuomaristo kuvaa hyväksi, ja kärkisijoille oli tunkua. Kilpailutöissä liikuttiin enimmäkseen Pirkanmaalla nykyhetken urbaaniarjessa.

– Realismin perinne on edelleen sitkeä. Suurin osa teksteistä käsitteli raskaita aiheita: elämän vaikeutta, syrjäytymistä ja ihmissuhdeongelmia. Tänä vuonna kuvattiin aiempaa enemmän miesten ja poikien tuntemuksia sekä ajankohtaisaiheista vanhusten yksinäisyyttä, Katja Kaukonen sanoo.

Tuomaristo toivoi proosateksteiltä yhtä lailla kaunokirjallisen ilmaisun rohkeutta ja aiheen erottuvuutta kuin sisällön ja muodon harmoniaa. Palkittavien tekstien ilmaisu oli kaunokirjallista ja omaäänisen varmaa, muoto oli harkittu, rakenne ja sisältö tukivat toisiaan, ja tarinallisesti tapahtui muutos tai liike eteenpäin. Tasokkaan sarjan voittoon ylsi lempääläläinen Jenni Joru.

– Jokaisessa huoneessa kaksi ovea on piinaavatunnelmainen tarina samankaltaisina toistuvista pysähtyneistä illan hetkistä, joissa nainen on kauniissa viherkasveilla sisustetussa kodissa nukkuvan vauvan kanssa ja puoliso alati poissa. Kirjoittaja kuvaa kaikkiin aisteihin vetoavasti yksinäisyyden, turhautumisen, parisuhteen murenemisen ja ratkaisevan käänteen, jossa staattinen odottelu taittuu toiminnaksi. Tekstissä on pinnanalaisia, kasvavia jännitteitä ja sopivasti aukkokohtia, Kaukonen kehuu.

Runoissa rakkautta ja luontoaiheita

Myös lyriikkasarjaa tuomaristo piti tasokkaana. Runosarjoissa korostuivat rakkausrunot ja parisuhdeteemat; samoin luontoon liittyviä runoja oli paljon.

– Paikka paikoin runosarjoissa näkyi rap-lyriikan vaikutus. Sen sijaan vanhakantaista loppusoinnillisuutta ei enää juurikaan ollut. Vaikka keskitettyä ja tiivistä ilmaisua oli vähemmän, oli joukossa myös paljon tanka- ja haikuvalikoimia. Kilpailuun lähetetyn runovalikoiman joukosta erottui monia, liki valmiita kirjoittajia, joilla olisi pienellä vaivalla ja ponnistelulla mahdollisuus nousta ylittämään julkaisukynnys, Arto Lappi sanoo.

Lyriikkasarjan parhaana palkittiin tamperelainen Katriina Mujunen.

– Punainen metsä -runosarjan aiheena on Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus ja sen seuraukset. Tuhoutuneen luonnon ja sairauksien kuvauksiin yhdistyy vivahteikkaita luonnon kuvauksia. Mujusen runot muodostavat harkitun kokonaisuuden, jossa kertautuvat motiivit luovat yhtenäisyyttä ja syventävät yksittäisen runon tulkintamahdollisuuksia, Hanna Samola kuvailee.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu, palkitut tekstit 2019:

PROOSA
1. palkinto 2000 euroa
Jenni Joru, Lempäälä

2. palkinto, 1500 euroa
Merit Riihonen, Tampere

3. palkinto, 1500 euroa
Sanna-Erika Suorsa, Tampere

Kunniamaininnat:
Sari Harsu, Tampere
Matti Juhani Lahti, TampereExternal link

Myös seuraavien nimimerkkien töistä keskusteltiin: Hyperpositio, Saarni

LYRIIKKA
1. palkinto, 2000 euroa
Katriina Mujunen, Tampere

2. palkinto, 1500 euroa
Irma Hakola, Lempäälä

3. palkinto, 1500 euroa
Mikaela Välipakka, Tampere

Kunniamaininnat:
Anna-Maija Urm, Tampere
Tomi Aho, Kangasala
Sanna-Erika Suorsa, Tampere

Majaoja-liedkilpailu 2018

Säätiö järjesti avoimen Majaoja-liedkilpailun, jossa haettiin uutta suomalaista liedmusiikkia, joka on sävelletty uusiin suomalaisiin runoihin. Kilpailun palkintosumma oli 20.000€.

Ensimmäisellä sijalla palkittiin:

Kevätkesän avaruus
Sävellys: Minna Leinonen
Runoilija: Suvi Nuotio

Jaetulla toisella sijalla palkittiin:

Koillistuulen lauluja
Sävellys: Marko Alastalo
Runoilija: Mikko Lauronen

Oletko lukenut Ahmatovaa
Sävellys: Juha Lehmus
Runoilija: Aunimarjut Kari
Kilpailun ohjeistus

Sävellysten ja runojen tulee olla ennen esittämättömiä. Runot voivat olla suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä.

Kilpailuun voivat osallistua suomalaiset (Suomen kansalaiset tai Suomessa pysyvästi asuvat) säveltäjät ja runoilijat, joiden tulee toimia yhteistyössä. Kilpailuteoksen tulee sisältää sekä sävellys että runo. Kilpailun palkintosumma on 20.000€.

Nimimerkillä varustetut kilpailuteokset lähetetään osoitteeseen Majaoja-säätiö, PL 249, 33101 Tampere, viimeinen hyväksytty postileima on 31.7.2018. Lähetykseen liitetään osallistujien yhteystiedot suljetussa kuoressa.

Pianosäestyksellinen sävellys lähetetään nuotteina ja äänitteenä. Kilpailun voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 30.10.2018 mennessä ja tiedot julkaistaan marraskuussa.

Voittajien teokset esitetään keväällä 2019 konserteissa Tampereella.

Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2015

Mikko Antila Tampereen konservatoriolta sekä Tuomas Siddall ja Jalmari Lintunen Sibelius-Akatemiasta ovat tämänvuotisen kansainvälisen Majaoja-lyömäsoitinkilpailun sarjavoittajat. Kisa käytiin Tampereen Musiikkiakatemialla 8.-11.10.2015.

Tuomareina kilpailusarjoissa toimivat lyömäsoitintaiteilijat Tim Ferchen, She-e Wu (US) ja Miquel Bernat (ES) sekä B-finaalissa kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Tuomariston puheenjohtaja Tim Ferchen kuvailee kilpailua erittäin korkeatasoiseksi.

Majaoja-säätiön tuella järjestetyn kilpailun osanottajamäärä kaksinkertaistui vuonna 2012 järjestetystä ensimmäisestä kilpailusta. Mukana oli kilpailijoita Ruotsista, Tanskasta, Kiinasta ja Virosta. Kaikille avoimeen lyömäsoitinkatselmukseen ilmoittautui 29 soittajaa ja ryhmää eri puolilta Suomea.

Kolmen vuoden välein järjestettävä tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Sibelius-Akatemian ja Porin Palmgren-konservatorion kanssa.

Majaoja-lyömäsoitinkilpailu 2012

Tampereen konservatorio ja Majaoja-säätiö järjestivät kautta aikojen ensimmäisen suomalaisen lyömäsoitinkilpailun Tampereella 25.-28.10.2012.

Kilpailun tarkoituksena oli kehittää lyömäsoitinosaamista ja lyömäsoitinkamarimusiikkia sekä tehdä lyömäsoitinten rikasta sointimaailmaa yleisesti tunnetuksi. Kilpailu oli valtakunnallinen, mutta sen tuomaristo ja siihen liittyvät konsertit kansainvälisiä.

Kuvia palkintojenjakotilaisuudesta

Kilpailun palkitut

Sarja A

1. Petteri Kippo 3000 €
2. Ville Koppanen 2000 €
3. Juuso Laakso, Walter Witick 1000 €

Erityispalkinto parhaasta tilausteoksen esityksestä 1000 € Petteri Kippo

Sarja B

1. Elmeri Uusikorpi 1500 €
2. Tuomas Siddall, Casper Lidsle 1250 €
3. Elias Nummenmaa 1000 €

Erityispalkinto parhaasta tilausteoksen esityksestä 1000 € Elmeri Uusikorpi

Tuomariston kannutuspalkinto 500 € Sakari Viitala

Katselmussarjassa palkitut

Oiva Jukkola, Panu Jääskeläinen, Antti Takalo, Taika Ullven
Pirkan Opistot
100 €

Mikko Antila, Sampsa Lehtinen, Akseli Ronimus
Saara Lehtinen, huilu, Kaisa Mäki, piano
Tampereen Musiikkiakatemia – Tampereen konservatorio
100 €

Matti Tapani
Lounais-Hämeen musiikkiopisto
100 €

Henri Siltanen, djembe, Väinö Ruotsalainen, sangban ja laulu, Joona Kauppinen, dunumba
johtaa Mikael Heikkilä, djembe ja laulu
Riihimäen musiikkiopisto
100 €

PPPercussion jr – Anni Ouramo, Heikki Järvinen, Paavo Tiittanen, Jaro Virta
Palmgren-konservatorio
50 €

Joni Paulasalo, Ville Kuusisto, Ville-Markus Mikkilä, Sasu Haveri, Mikael Lehtinen
Ylä-Satakunnan musiikkiopisto ja Alajärven musiikkiopisto
50 €

Arviointiryhmän erityismaininnat:

Eliel Sinnemäki, Leevi Lehtonen, Kristian Lindeman
Tampereen Musiikkiakatemia

Unto Meronen, Atte Pesonen, Tiia Toivanen
Riihimäen musiikkiopisto/Sibelius-opisto, Hämeenlinna

SÄÄNNÖT

I

Tampereen konservatorio ja Majaoja-säätiö järjestävät Majaoja-lyömäsoitinkilpailun Tampereella 25.-28.10.2012.  Kilpailuun voivat osallistua Suomen musiikkioppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja Sibelius-Akatemian opiskelijat, syyslukukaudella 2012 kyseisissä oppilaitoksissa läsnä olevat ulkomaalaiset vaihto-opiskelijat ja ulkomailla opiskelevat Suomen kansalaiset.

II

Kilpailu on jaettu kahteen sarjaan: a) 18–25-vuotiaat b) 17-vuotiaat ja sitä nuoremmat. Kilpailusarjat määräytyvät kilpailun alkamispäivän 25.10.2012 iän mukaan. Lisäksi kilpailu sisältää katselmussarjan, jossa ei ole ikärajoituksia.

III

Kilpailuun ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella (www.tampereenkonservatorio.fi) viimeistään 7.9.2012. Samaan määräaikaan mennessä tulee toimittaa omalla sähköisellä lomakkeella käsiohjelmatiedot.

IV

Kilpailijakohtainen osallistujamaksu on 50 €. Katselmuksen osallistumismaksu on 30 €. Maksu laskutetaan syyskuussa 2012 ilmoittautumisten perusteella. Jokainen kilpailija saa kunniakirjan ja tallenteen omasta esiintymisestään. Kilpailijoilla ja heidän opettajillaan on vapaa pääsy kaikkiin kilpailun aikana järjestettäviin konsertteihin.

V

Sarjojen soittojärjestykset arvotaan ilmoittautumisajan umpeuduttua, ja niistä tiedotetaan Tampereen konservatorion sivustolla www.tampereenkonservatorio.fi.

VI

Kilpailijoiden ja heidän opettajiensa on itse huolehdittava matkoista, majoituksesta ja ruokailuista.

VII

Oheiseen aikatauluun voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

VIII

Kilpailijoilla on mahdollisuus saada palautetta esityksistään arviointilautakunnan jäseniltä kilpailun aikana ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

IX

Kilpailun tilaisuudet ovat julkisia. Järjestäjillä on oikeus ilman korvausta äänittää, radioida, videoida, televisioida tai lähettää internetissä kilpailijoiden esityksiä. Valokuvaaminen ja videointi ilman järjestäjien lupaa kilpailun aikana on kielletty.

X

Tuomaristolla ja arviointilautakunnalla on oikeus keskeyttää soitto, jos säädetty soiton enimmäiskesto ylittyy sekä rajoittaa soittoaikaa, jos kilpailun aikataulu niin vaatii.

XI

Kilpailun ohjelmistoon tai järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteys Tampereen konservatorion toimistoon. Epäselvissä tapauksissa päätökset tekee kilpailutoimikunta.

ERÄT JA OHJELMISTOT

Katselmus

Vapaavalintainen ohjelma, jonka soiva kesto on enintään 10 min.

Sarja B (17-vuotiaat ja sitä nuoremmat)

Alkuerä – ohjelman soiva kesto enintään 10 min:

1. Tim Ferchen: Variants and Deviants for Percussion and Tape (tilausteos)

2. Pikkurumpu; yksi teos seuraavista:

• V. Firth: The solo snare drummer, solo nro 1
• A. Cirone: Portraits in rhythm, solo nro 4
• M. Peters: Intermediate snare drum studies, etydi nro 14
• M. Goldenberg: Modern school for snare drum, etyde in 6/8

3. Mallet-soittimet; yksi teos seuraavista:

• K. Larsen: Mexican suite
• M. Peters: Sea refractions
• J.S. Bach: Prelude, 1. soolosellosarjasta
• E. Glennie: A little prayer
• D. Berg: Waves (etyde for marimba)
• M. Houlliff: Tranquility for vibraphone

Finaali – ohjelman soiva kesto enintään 15 min:                  

Vapaavalintainen ohjelma, jonka toivotaan sisältävän myös kamarimusiikkia.

Sarja A (18–25-vuotiaat)

Alkuerä – ohjelman soiva kesto enintään 15  min:

1. E. Carter: March (Eight Pieces for Four Timpani)

2. Pikkurumpu; yksi teos seuraavista:

• J. Delecluse: Test Claire
• B. Lylloff: Århus etyde nro 9
• J.R. Beck: Stuart´s system for success

3. Mallet-soittimet; yksi teos seuraavista:

• G. Stout: Mexican dances nro II
• E. Sejourne: Katamiya
• C.O. Musser: Prelude in G
• H. Sjöblom: Imagination
• N. Zivkovic: Drei phantastische Lieder, osa I

4. Vapaavalintainen teos, jonka tulee olla kamarimusiikkia

Finaali – ohjelman soiva kesto enintään 20 min:

1. Jouni Kaipainen: Recovering op. 96, an etude in moods for percussion, violin and piano  (tilausteos)

2. Vapaavalintainen ohjelma

Mikäli finalistilla ei ole Kaipaisen teosta varten omaa viulistia ja pianistia, heidät osoitetaan järjestäjän toimesta. Tällöin teoksen yhteisharjoitusaikaa voidaan taata 30 min/finalisti.

KILPAILUTOIMIKUNTA

Ilari Laakso, puheenjohtaja
Tim Ferchen
Toni Hietala
Jyri Kurri
Harri Lehtinen

TUOTTAJA  Anu Lainio

KILPAILUSARJOJEN  TUOMARISTO

Ari Angervo, puheenjohtaja
Eriko Daimo
Tim Ferchen
Harri Lehtinen
Jyri Kurri
Olli-Pekka Martikainen

KATSELMUKSEN ARVIOINTIRYHMÄ

Toni Hietala, puheenjohtaja
Harri Lehtinen
Jyri Kurri
(aina vähintään kaksi mainituista)

Ludwig Albert kuuntelee kaikki esitykset ja  antaa palautetta osallistujille.

PALKINNOT

Tuomaristolla ja arviointiryhmällä on käytettävissään palkintoihin yhteensä 15.000 €.

A- ja B-sarjoissa jaetaan kummassakin 1.000 €:n suuruinen erityispalkinto parhaasta tilausteoksen esityksestä.


SÄVELLYSKILPAILU 2009

Majaoja-säätiö julistaa nuorille Suomessa asuville säveltäjille Majaoja-kantaatin sävellyskilpailun.

1. Kilpailuun voivat osallistua Suomessa asuvat vuonna 1979 tai sen jälkeen syntyneet säveltäjät.

2. Kilpailuun lähetettävien sävellysten tulee olla ennen esittämättömiä.

3. Sävellysten partituurit tulee lähettää osoitteeseen Majaoja-säätiö, PL 249, 33101 Tampere siten, että ne ovat perillä viimeistään 30.11.2009.

4. Kilpailuun lähetettävän teoksen tulee olla sävelletty 1-4 lauluäänelle ja kamariorkesterille, jonka koko saa olla enintään 15 soittajaa.

5. Säveltäjä valitsee itse tekstin ja hankkii luvan sen käyttöön.

6. Teoksen kesto saa olla enintään 10 minuuttia.

7. Kilpailun tuomariston muodostavat säveltäjät Markus Fagerudd, Jouni Kaipainen, Ilari Laakso ja Hannu Pohjannoro.

8. Kilpailussa jaetaan palkintoja, joiden yhteissumma on 15.000 €.

9. Kilpailun tulokset julkistetaan kalenterivuoden 2009 loppuun mennessä.

10. Palkittu tai palkitut teokset kantaesitetään Majaoja-säätiön 10-vuotisjuhlassa 30.10.2010.

KIRJOITUSKILPAILU 2006

Valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa haetaan tekstejä, joissa nuoret ihmiset selvittelevät suhdettaan vanhempaan sukupolveen. Onko sinun vaikea omaksua vanhempien ihmisten arvoja ja ihanteita ja olisiko niiden tilalle haettava uusia? Mikä sinua kiinnostaa elämässä tällä hetkellä – pitäisikö sen kiinnostaa myös vanhempia? Lokeroiko suomalainen yhteiskunta nuoret ja vanhemmat erilleen toisistaan? Haluaisitko rakentaa paremman keskusteluyhteyden sukupolvien välille ja millä ehdoilla sen pitäisi tapahtua? Tässä muutamia mahdollisia teemoja, joista voit valita aiheesi. Säätiö ei kuitenkaan halua rajoittaa aiheita vain edellä mainittuihin, vaan jokainen voi yleisteeman puitteissa keksiä näkökulmansa vapaasti.

Majaoja-säätiön julistama valtakunnallinen kilpailu on avoin kaikille 1986 -1992 syntyneille. Kilpailussa etsitään julkaisukelpoisia runoja, novelleja ja asiatekstejä. Tekstien tulee olla suomenkielisiä ja ennen julkaisemattomia. Tekstit voivat olla kuvitettuja. Teksti otsikoidaan ja se kirjoitetaan koneella yhdelle puolelle paperia, liuskalle noin 2000 merkkiä. Kunkin kilpailutyön pituus saa olla enintään 25 liuskaa, vähimmäispituutta ei ole. Liitä mukaan henkilö- ja osoitetietosi (nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero/sähköpostiosoite).

Kilpailutyön lähetetään osoitteella: Majaoja-säätiö, PL 249, 33101 Tampere. Kilpailuaika päättyy 30. kesäkuuta 2006, johon mennessä postitettujen lähetysten tulee olla perillä. Tulokset julkistetaan joulukuussa 2006.

Majaoja-säätiön hallitus on varannut palkintoihin 20.000 euroa, joka jaetaan seuraavasti:
1. palkinto 5000 euroa
2. palkinto 4000 euroa
3. palkinto 3000 euroa
4. palkinto 2000 euroa
5.-10. palkinto 1000 euroa

Palkintolautakunta voi harkintansa mukaan jakaa palkintosumman myös muulla sopivaksi katsomallaan tavalla. Parhaista teksteistä kootaan erillinen teos, jonka julkaisemiseen säätiö varaa julkaisutukea.

Katso kilpailun voittajat.

LASTENNÄYTELMIEN KIRJOITUSKILPAILU 2002

Lastennäytelmien kirjoituskilpailu 14.2.2002

Kilpailun tarkoituksena oli löytää uusia mielenkiintoisia tekstejä lastenteatteriesityksiä varten.

Lastennäytelmien kirjoituskilpailun voittajat:

1. palkinto 10.000 €
Melina Voipio: Unnimaa

2. palkinto 7.000 €
Heikki Salo: Ilimari Jauhiaasen Teräksinen takavyö

Jaettu 3. palkinto à 2.000€
Ata Hautamäki: Ella ja luolanlöytäjät
Esa-Pekka Tiitinen: Herra Hissa ja Riemumielen ritarit
Esa Latva-Äijö: Porkkanasoppa

Kunniamaininta
Tuula Sandström: Peikko, joka pelkäsi pieniä lapsia

Juhlallinen palkintojenjakotilaisuus pidettiin 19.5.2003 Finlaysonin Palatsissa, Tampereella.