Anni Kytömäen puhe Majaoja-säätiön tilaisuudessa 6.4.2022

”En ole spontaani puhuja, mutta jotain haluan yrittää sanoa.

Majaoja-palkinto tuli juuri oikealla hetkellä. Viime viikkoina olen monien muiden tavoin kokenut sotatilanteen takia syvää lamaannusta, joka on saanut kyseenalaistamaan oman työn merkityksen. Kun käy ilmi, että maailmassa on tahoja, jotka tuosta vain voivat päättää tuhota toisten elämän, aivot tekevät johtopäätöksen, että kaikki on turhaa – kirjoittaminenkin pelkkää sanahelinää.

Olen kuitenkin koettanut ajatella niin, että nyt jos koska meidän pitää kirjoittaa, laulaa, tanssia, soittaa, näytellä, suojella luontoa, tehdä kaikkea sitä hyvää, mihin ihmiskunta pystyy. Ainoastaan siten voimme näyttää tyrannille, että emme pelkää emmekä lannistu.

Palkinto tuli oikealla hetkellä, koska se antaa kuin vahvistuksen sille, että olen päätellyt oikein. Kirjoittamista pitää jatkaa. Niin kauan kuin pyrimme hyvään, tyranni ei voi voittaa.

Kiitos!”

Majaoja-palkintoa jakamassa Anni Kytömäelle Mikko Närhi, Maija Ikonen ja Ritva Tiainen.


Ajankohtaista