Majaoja-palkinto tamperelaiselle Tukkateatterille

Vuoden 2022 Majaoja-palkinto, suuruudeltaan 15 000 euroa myönnetään pienelle, taiteellisesti korkeatasoiselle tamperelaiselle harrastajateatteri Tukkateatterille.

Vuonna 1999 perustetun, kriitikoiden ja yleisön suosioon nousseen Tukkateatterin toimintakulttuuri on avointa, yhteisöllistä, sitouttavaa ja ennen kaikkea kannustavaa. Tukkateatteri on tehnyt näytelmiä etupäässä omien dramatisointiensa pohjalta, lisäksi ohjelmistossa on ollut myös vaativia klassikkonäytelmiä.

– Majaoja-säätiön tarkoituksena on tukea sellaisiakin taidemuotoja, jotka eivät välttämättä saa ansaitsemaansa huomiota osakseen. Vaatimattomin resurssein toimiva, taiteellisesti korkeatasoinen harrastajateatteri on palkintomme arvoinen, Majaoja-säätiön hallituksen puheenjohtaja Maija Ikonen perustelee valintaa. Harrastajateatterissa toimiminen vaatii sitoutumista ja pitkäjänteistä työskentelyä. Tästä hieno esimerkki on Tukkateatterin yli 20 kestänyt toiminta. Näiden vuosien aikana teatteri on saavuttanut esityksillään monia yleisömenestyksiä mm. näytelmällä Majakanvartija. Tukkateatteri on huomattu myös valtakunnallisesti. Tänä vuonna Tukkateatteri valittiin vuoden harrastajateatteriksi.

Teatteriproduktioiden tuottamisen lisäksi Tukkateatteri järjestää kaikille avoimia, tamperelaisille harrastajateattereiden jäsenille tarkoitettuja teatterialan kursseja sekä teatterin jäsenille suunnattua pienryhmätoimintaa, kuten improvisaatioteatteria. Pitkään ohjelmistossa ollut 7 Mannerta näytelmä on upea sarja lyhytnäytelmiä Eeva-Liisa Mannerin hengessä. Sekin osoittaa, kuinka taitavia tukkateatterilaiset ovat. Harrastelijamaisuudesta ei ole tietoakaan heidän taiteellisessa ilmaisussaan.

Majaoja-säätiön palkinnon ovat aikaisemmin saaneet kuvataiteilija Tuula Lehtinen, AHAA-teatteri, näyttelijä Kati Outinen, poikakuoro Pirkanpojat ja kirjailija Anni Kytömäki. – Tukkateatterin valinta palkinnon saajaksi jatkaa Majaoja-säätiön toiminnanennakkoluulottomuutta ja monialaisuutta, Maija Ikonen korostaa.

Teksti: Siskotuulikki Toijonen

Tukkateatterin sivuille

Kuvassa Tukkateatterista ohjaaja Terhi Tuominen, Tukkateatteriyhdistyksen puheenjohtaja Katri Häti, Majaoja-säätiöstä puheenjohtaja Maija Ikonen ja asiamies Ritva Tiainen ja Tukkateatterin näyttelijät Emmi Asikainen, Maaria Hartman, Jenna Lahti ja Miina Viinikainen palkinnonjakohetken jälkeen.


Ajankohtaista