Majaoja-palkinto 2023 muusikkopiirien älykkö Samuli Putrolle

Vuoden 2023 Majaoja-palkinto, suuruudeltaan 15 000 euroa myönnettiin muusikko Samuli Putrolle.

– Majaoja-säätiön tarkoituksena on tukea monipuolisesti taiteen eri alojen edustajia genrerajoihin takertumatta ”luksuksesta” taiteen kevyempään antiin, Majaoja-säätiön hallituksen puheenjohtajan Maija Ikonen perustelee valintaa.

Muusikkopiirien älyköksikin markkeerattu, marginaalimusiikin piiriin hakeutuva Samuli Putro aloitti muusikon uransa Zen Cafe-yhtyeen laulajana.  Nykyään hänet tunnetaan oman, tuotantonsa säveltävänä ja sanoittavana, monipuolisena sooloartistina. Musiikissaan omaääninen Putro ei tavoittele tähteyttä eikä liehittele eliittiä vaan haluaa puhutella aivan tavallisia arjen sankareita, meistä jokaista iästä ja asemasta riippumatta.  ”Kaikki me olemme ihmisiä erilaisine maailmankatsomuksinemme. Siinä on jotain isompaa kuin se, onko konsertti loppuunmyyty vai ei”, Putro on todennut.

– Näistäkin syistä Samuli Putro sopii erinomaisesti Majaoja-säätiön palkinnon saajaksi. Valinta jatkaa Majaoja-säätiön toiminnan ennakkoluulottomuutta ja monialaisuutta, Ikonen korostaa.

Pelottaviin, kipeisiinkin elämän välitiloihin sijoittuvia aihepiirejä lohdullisesti sanoittavan Putron jäljittelemättömien laulujen rytmitys tukeutuu paremminkin puhutun suomen kielen rytmeihin
kuin rockin notkeaan, vähän ylimieliseenkin grooveen.

Putron mielestä popmusiikin yllätyksellisyydestä kertoo se, ettei kaikkea voi manipuloida isolla markkinointikoneistolla. ”Jos ihmiset löytävät kappaleen, johon samaistuvat, se voi pärjätä yllättävän pitkään ilman radiosoittoa tai mainosrahaa”, ahkerasti levyttävä ja keikkaileva Putro on todennut.

– Varsinkin Samuli Putron kappaleessa Olet puolisoni on todella riipaiseva sanoitus ja monet muutkin kappaleet nostavat kyyneleet silmiin, Maija Ikonen herkistyneenä toteaa. Majaoja-palkinnon ovat aikaisemmin saaneet: kuvataiteilija Tuula Lehtinen, AHAA-teatteri, näyttelijä Kati Outinen, poikakuoro Pirkanpojat, kirjailija Anni Kytömäki ja Tukkateatteri.


majaoja-palkinto Samuli Putrolle
Majaoja-säätiön asiamies Ritva Tiainen, puheenjohtaja Maija Ikonen ja varapuheenjohtaja Mikko Närhi yllättivät Samuli Putron kesken konsertin Tampere-talossa 15.4.2023.


Ajankohtaista