Kirjoituskilpailu sai draamakirjoittajien mielikuvituksen laukkaan

Vapun tienoilla käynnistyvä ja syksyn tultua päättyvä kesäteatterikausi on merkittävä, supisuomalainen ilmiö. Karaistunut kansa istuu kuuliaisesti jopa kattamattomilla näyttämöillä sateentihkussa, hyttysparvi kiusanaan maakuntanäyttämöillä ja varaa lippunsa maineikkaiden kesäteattereiden esityksiin jo varhaiskeväällä. Sääolosuhteet eivätkä, usein vaatimattomat näyttämöolosuhteet lannista myöskään kesäteattereiden tekijöitä. Tästä kielii se, että laitosteattereiden nimekkäimmätkin näyttelijät saattavat pelmuta pikkukylien tai kaupunkien näyttämöillä kesäisin.

Kesäteatterilla on merkitystä niin katsojille kuin tekijöillekin. Teatterin tiedotuskeskuksesta TINFOsta kerrotaan, että joka kesä tulee ensi-iltaan satoja uusia näytelmiä ja katsojamäärät ovat olleet vuodesta toiseen miljoonaluokkaa.

Heidän tietojensa mukaan suomalaisia kesäteattereita löytyy noin 400–500 kpl.  Listauksessa ovat mukana myös sellaiset teatterit, jotka ovat valitettavasti joutuneet lopettamaan toimintansa pandemian aikana.

–Suomalainen kesäteatteri on kansainvälisestäkin näkökulmasta ainutlaatuinen. Kesäteatteri on suomalaisena ilmiönä niin omanlaisensa, että se vetää puoleensa myös sellaista yleisöä, joka ei muuten käy teatterissa, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n näytelmäkoordinaattori Mika Vainio tähdentää.

Majaoja-säätiössä on oltu valppaana tämän ilmiön edessä ja mietitty myös kesäteatteridraamojen kirjavaa kenttää. Mukaan mahtuu esityksiä laidasta laitaan, taiteellisesi ensiluokkaisista esityksittä puskafarsseihin. Niin kuin kaikessa taiteessa, kesäteatterinäytelmienkin taiteellisessa tasossa on monilta osin parantamisenkin varaa. Niinpä säätiö julisti vuoden 2022 valtakunnallisen kilpailun kesäteatteritekstien kirjoittajille.

Kirjoituskilpailu päättyi heinäkuun lopulla.  Määräajassa kilpailutöitä saapui tuomariston arvioitavaksi kunnioitettavat 121 kappaletta. Tuomareina toimivat teatterin ammattilaiset: Hanna Suutela, Antti Lattu, Sirkku Peltola ja Yrjö Juhani Renvall. Majaoja-säätiön hallitus valitsee palkittavat näytelmät tuomariston esityksen perusteella.

– Olemme todella iloisesti yllättyneitä suuresta osallistujamäärästä. Tästä on hienoa aloittaa uusien kesäteatterinäytelmien etsintä, Majaoja-säätiön hallituksen puheenjohtaja Maija Ikonen iloitsee.

121 uutta käsikirjoitusta on erittäin kunnioitettava määrä myös Mika Vainion mielestä.

 – Sinällään määrä ei hämmästytä, sillä koronavuosien aikana kirjoittajilla on ollut aikaa kirjoittaa uusia tekstejä pöytälaatikoihin, mikä varmasti on näkynyt myös tämän kilpailun kohdalla. On hienoa, että Suomessa kirjoitetaan uusia kotimaisia kantaesityksiä. Monet kesäteatterit ovat erityisen tunnettuja siitä, että teatterit esittävät joka vuosi uusia kantaesityksiä.

Sunklo tekee vuosittain esityssopimuksia noin 300–400 kpl, joista suuri osa tehdään nimenomaan kesäteattereiden kanssa.

– Pandemiavuosien aikana samoihin lukuihin ei ole vielä päästy. Tavoitteenamme on, että tähän määrään päästäisiin muutaman vuoden sisällä.  Kesäteattereiden miljoonayleisöt tarkoittavat merkittäviä tuloja myös näytelmäkirjailijoille. Jokaisella katsojalla on merkitystä, mutta koronan vaikutukset tulevat näkymään teattereiden ohjelmistovalinnoissa vielä vuosien ajan, Vainio pahoittelee.

Kesäteattereiden väheksyjien kuoron Vainio ei liity.

 – Kun katsotaan kesäteattereiden määrää ja katsojalukuja, ei voida puhua väheksytystä instituutiosta. Siitä kertoo vuosittaiset miljoonayleisöt. Kesäteattereiden katsojat ovat täysin omanlaisiansa suhteessa vaikkapa laitosteattereiden katsojakuntaan. Kesäteatteri voi olla joillekin katsojille se ainoa teatteriesitys vuodessa, jonka he näkevät. Jokainen teatteri, joka tuottaa esityksiä katsojille, on kunnioituksensa ansainnut. Siinä kohtaa ei ole väliä, esittävätkö teatterit ohjelmistoja pelkästään kesällä vai ympärivuotisesti.

TINFOn taholta korostetaan, että vetävä ohjelmisto on valttia myös kesäteatterissa. Kesäteatterilaisten kertomuksista käy ilmi paikallistarinoiden ja muun tuttuuden vetovoima. Kylän oman kirjailijan teksti on iso bonus. Kesäteatterilaiset saattavat kokea tekevänsä pieniä kulttuuritekoja, kun tarinoihin ikuistetaan pala paikkakunnan ja seudun historiaa. Bonuksena on pitäjän oman kansanedustajan tai jopa ministerin rekrytointi näyttelijäkuntaan.

Majaoja-säätiön kilpailun voittajat julkistetaan marraskuun 2022 lopulla. Säätiö jakaa kaksi palkintoa: 1. palkinto on 6.000 euroa ja 2. palkinto 3.000 euroa.  Säätiö tulee myös tukemaan jommankumman voittajanäytelmän esittämistä vuoteen 2025 mennessä. Valittu teatteri päättää esitettävän näytelmän.

Majaoja-säätiössä vallitsee kihelmöivän odottava tunnelma tekstien suhteen ja hienoinen ylpeyskin siitä, että säätiö toteuttaa tässä kilpailussakin tärkeintä tehtävänsä, kulttuurin arvostamista ja tukemista.

Teksti: Siskotuulikki ToijonenAjankohtaista